当前位置:网校排名 > 新东方在线 > 新东方在线资讯 > 新概念英语第二册语法精粹:名词性从句(2)表语从句

直播课程
新东方在线

新概念英语第二册语法精粹:名词性从句(2)表语从句

发布时间:2016-06-14 来源:新东方在线 发布人:

新东方在线0元免费畅学窗口


(二)表语从句:在复合句中充当表语。

1. that在引导表语从句时无含义,不作成分,通常不省。
1)表示事实、真理等的实际内容。
The fact is that he is lying.
The odds are that he will not do it.

2)表示某人的意见、信念等的实际内容。
Our belief is that things will improve.
The trouble is that we are short of money.


2. whether引导表语从句(不可用if)。
His first question was whether Holmes had arrived yet.
The question is whether people will buy it.

3. 连接代词who, whom, whose, what, which引导的表语从句。
This is what I want.
The question is who can be chosen to be manager of the company.
My question is which of them is better.


4. 连接副词when, where, why, how引导的表语从句。
The problem seemed how we could make him understand it.
The question is where we should go.

5. as if, as though引导的表语从句(常用虚拟语气)。
He looks as if he were angry.
It looks as if it's going to rain.


专项训练:

1. The question is ______ we will have our sports meet next week.

A. that B. if C. when D. whether

2.The reason why he failed is ______ he was too careless.

A. because B. that C. for D. because of

3. Go and get your coat. It's ______ you left it.

A. where B. there C. there where D. where there

4.The problem is ______ to take the place of Ted

A. who can we get B. what we can get C. who we can get D. that we can get

5. What I want to know is ______ he likes the gift given by us.

A. that B. if C. whether D.不填

6. The reason is ______I missed the bus.

A. that B. when C. why D. what

7. That is ______ we were late last time.

A. that B. when C. why D. what

8. She looked ______ she were ten years younger.
A. that B. like C. as D. as though

9.-- I fell sick!

-- I think it is ______ you are doing too much.

A. why B. when C. what D. because

10. The reason why he hasn’t come is ______.

A. because his mother is ill B. because of his mother’s being ill
C. that his mother is ill D. for his mother is ill

11.-- He was born here.

-- That is ______ he likes the place so much.

A. that B. what C. why D. how

12.That is ______ Lu Xun once lived.

A. what B. where C. that D. why


(后设答案,大家不要偷看(⊙o⊙)哦,(*^__^*) 嘻嘻……)

KEYS

1.D 2.B 3.A 4.C 5.C 6.A 7.C 8.D 9.D 10.C 11.C 12.B


编辑推荐:

新东方新概念英语

新概念英语网校

新概念英语辅导

上一篇:新概念英语第二册语法精粹:名词性从句(3)宾语从句

下一篇:新概念英语自学导读:第一册 Lesson123-124

相关阅读

老师推荐

扩展阅读